Externe lezingen en activiteiten

EXTERNE LEZINGEN

Welkom op dit deel van de site. Je kan hier allerlei leuke evenementen vinden die met filosofie te maken hebben. Bovenaan plaats ik altijd het programma van Studium Generale, daarna komen er verschillende evenementen die plaats vinden in verschillende plekken in Nederlanden en over allerlei onderwerpen gaan. Neem een kijkje! 

Lezingen Studium Generale

Studium Generale organiseert brede, academische activiteiten, zoals lezingen, symposia, filmvertoningen en debatten. Het programma van Studium Generale is bedoeld voor studenten, medewerkers en alle andere geïnteresseerden. Onder dit kopje plaatsen we toekomstige relevante activiteiten voor filosofiestudenten.


logo-studium.png
Ga hier naar de site van Studium Generale Groningen.

Zintuigen | Senses

FROM MAGNETIC TURTLES TO ELECTRIC FISH

Martin Stevens

Datum: 

Dinsdag 19 februari 2019 - 20:00

Locatie: 

Academy Building, Broerstraat 5, Groningen

Tickets: 

€4,- / €2,- with SG-card / free for students

Our perception of the world, and how we interact with it, is a product of our sensory systems. These allow us to communicate, avoid danger, find food, and navigate around the environment. But other animals do not sense the world as we do - they have senses that are often quite alien to us.


Zintuigen | Senses

REUK, HET VERGETEN ZINTUIG

Dick Kooper

Datum: 

Maandag 25 februari 2019 - 20:00

Locatie: 

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tickets: 

€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Iedereen die wel eens verkouden is geweest weet hoe vervelend het is als je neus je in de steek laat. Je ruikt niet of je kleren in de was moeten en je eten smaakt nergens naar. Mensen met een reuk- en smaakstoornis hebben hier dagelijks mee te maken.


The Origami Code

DOCUMENTARY: THE ORIGAMI CODE

Datum: 

Dinsdag 26 februari 2019 - 20:30

Locatie: 

Vera Zienema, Oosterstraat 44, Groningen

Tickets: 

€6,- / €5,- for students and with SG-card

Everything that develops and changes in nature is folded: mountains, blossoms, the brain… Researchers in robotics, medicine, biology, nanotechnologies, are embracing the “origami philosophy” of nature.


ROES, RISICO'S EN REGELS

Normalisering van drugs in het uitgaansleven

Ton Nabben

Datum: 

Dinsdag 5 maart 2019 - 20:00

Locatie: 

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tickets: 

€ 4 / € 2 met SG-kaart / gratis voor studenten

Is het normaal dat we drugs in de party scene zo normaal zijn gaan vinden?


Aletta Jacobs Lezing

BEHANDEL HAAR MET RESPECT

Angela Maas, co-referent Betty Meyboom-de Jong

Datum: 

Woensdag 6 maart 2019 - 20:00

Locatie: 

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tickets: 

€ 4 / € 2 met SG-kaart / gratis voor studenten

Van oudsher is de mannelijke patiënt de norm in de geneeskunde. De vrouwelijke patiënt wordt langs de mannelijke meetlat gelegd, maar is dit wel terecht?


Hanze Jeugdlezing

WIE IS ER NOG NORMAAL?

Bert Wienen

Datum: 

Donderdag 7 maart 2019 - 15:30

Locatie: 

Energy Academy, Nijenborgh 6, Groningen

Tickets: 

Toegang met gratis ticket

Weten we van gekkigheid nog wel wat normaal is? Dat was onlangs een uitspraak van een leraar naar aanleiding van een gesprek over stoornissen, prestatiedruk en de rol van het steeds medischer kijken naar gedrag van kinderen.


WAT WE VAN HET WEER VERWACHTEN

Peter Kuipers Munneke

Datum: 

Dinsdag 12 maart 2019 - 20:00

Locatie: 

DOT, Vrydemalaan 2, Groningen

Tickets: 

€5,-

De kwaliteit van de weersvoorspellingen is enorm verbeterd. Wist je 40 jaar geleden nog niet of het de volgende dag zou regenen, tegenwoordig plannen we onze buitenactiviteiten bijna een week vooruit.


MEET THE MILLENNIALS

in East Asia

Lucas De Man

Datum: 

Woensdag 13 maart 2019 - 20:00

Locatie: 

Grand Theatre, Grote Markt 35, Groningen

Tickets: 

€ 10 / € 5 for students and with SG-card

In theatrical lecture performance Meet the Millennials creator Lucas De Man (NL/BE) takes you on a fascinating trip: lightning fast you travel through six megacities in Asia.


Nieuw Licht 2019

HET TIJ KEREN

Nieuw licht op Rosa Luxemburg en Hannah Arendt

Joke Hermsen

Datum: 

Donderdag 14 maart 2019 - 20:00

Locatie: 

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tickets: 

€ 7,50 / € 5 voor studenten en met SG-kaart

Wat is er voor nodig om het roer werkelijk om te gooien en de omwenteling naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving voor elkaar te krijgen?

Joke Hermsen onderzoekt in haar Nieuw Licht-essay hoe we het tij kunnen keren. Coreferent Eva Rovers gaat met haar in gesprek.


NAPOLEON, THE MAN BEHIND THE MYTH

Adam Zamoyski

Datum: 

Dinsdag 19 maart 2019 - 20:00

Locatie: 

Academy Building, Broerstraat 5, Groningen

Tickets: 

€ 4 / € 2 with SG-card / free for students

More has been written about Napoleon than about any other man - most of it fantasy inspired by national or ideological narratives.


END OF DAYLIGHT SAVING TIME AND THEN?

Marijke Gordijn

Datum: 

Donderdag 21 maart 2019 - 20:00

Locatie: 

Academy Building, Broerstraat 5, Groningen

Tickets: 

€ 4 / € 2 with SG-card / free for students

Every spring and winter we force ourselves into a tiny jetlag by switching the clock an hour forth and back. Hear what chronobiologists say about the drawbacks and benefits of daylight saving time.


CITIZEN SCIENCE AND THE DATA AVALANCHE

Stephen Serjeant

Datum: 

Woensdag 27 maart 2019 - 20:00

Locatie: 

Academy Building, Broerstraat 5, Groningen

Tickets: 

€ 4 / € 2 with SG-card / free for students

Can crowdsourcing help us to classify data of the universe?


GRONINGSE NACHT VAN DE FILOSOFIE

Paul Cliteur, Jannah Loontjens, Gummbah e.v.a.

Datum: 

Vrijdag 5 april 2019 - 20:00

Locatie: 

Groninger Forum, Hereplein 73, Groningen

Tickets: 

€ 18,50 / € 13,50 studenten, Stadjerspashouders en SG-pashouders

De mens mag dan een cognitief wezen zijn, we stuntelen wat af. En stuntelen mag tijdens deze zevende editie van de Groningse Nacht van de Filosofie!


The School of Life Festival 2019

Op zaterdag 2 maart van 11 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds.

Beleef een programma met talks van bekende filosofen, schrijvers en andere bijzondere denkers, maar ook met kleine workshops en intieme gesprekken. Allemaal met één doel: je helder na te laten denken over de belangrijkste vragen uit je eigen dagelijkse leven. Een onvergetelijke dag met de leukste mensen, drankjes en heel veel plezier.
Tijdens The School of Life Festival toveren we TivoliVredenburg (Utrecht) om tot een marktplaats van ideeën en ontmoetingen waar je naar je eigen voorkeur en smaak kunt genieten van talks, mini-classes, gesprekken en experimenten. Over werk en carrière, liefde en relaties, kalmte en rust, vriendschap en alleen zijn, zelfkennis en verdieping, creativiteit en speelsheid. We benutten de ideeën van de Grieken, de oude Chinezen en moderne filosofen, we gaan te rade bij beroemde psychologen en psychiaters en we putten uit wetenschap, kunst en literatuur om een carrousel aan perspectieven te bieden waar je je eigen gedachten aan kunt slijpen.Voertaal: Nederlands


Voor meer praktische informatie kan je naar het Facebook-evenement: https://www.facebook.com/events/226253894908253/?active_tab=about

ESSAY WEDSTRIJD

elk jaar wordt in Tilburg de Dag van de Filosofie georganiseerd. De volgende editie is 30 maart in filmhuis Cinecitta. Een van de onderdelen van het programma is een essaywedstrijd: 

"essaywedstrijd ik stuntel dus ik ben

In het oude Griekenland was er een filosoof genaamd Thales. Terwijl hij al zijn aandacht richtte op het onderzoeken van de sterren, vergat hij te kijken wat er voor zijn voeten was. Zo viel hij ineens in een put. 

Dit verhaal over een oude filosoof is de aanleiding voor het thema van de Maand van de Filosofie: Ik stuntel dus ik ben.

In het kader van de Maand van de Filosofie vindt in Tilburg jaarlijks de Dag van de Filosofie plaats. Dit jaar maak jij kans om daar op het podium te staan! 

Wat moet je daarvoor doen? De opdracht is simpel: schrijf een essay van 800-1000 woorden waarin je het thema op een filosofische manier behandelt. Verder ben je helemaal vrij in hoe je dat doet! Weet jij een grappig verhaal dat ons aan het denken kan zetten? Kun jij je een stuntelige gebeurtenis herinneren die je heeft gemaakt tot wie je nu bent? Of misschien wil je algemener kijken: wat denk je van het gestuntel met de planeet dat leidt tot klimaatverandering? Of het gestuntel in de politiek?

In een essay schrijf je op een losse manier over jouw visie op het thema. De enige vereisten zijn dat het origineel is en filosofisch prikkelend. Stuur je essay voor 1 maart naar dagvandefilosofie@ hetzelfdeanders.nl 


Wat kan je winnen? 75 euro prijzengeld! Bovendien mag je deelnemen aan het programma van de Dag van de Filosofie! Je gaat in debat met één van de Jonge Denkers. Natuurlijk mag je dan gratis de hele Dag bezoeken een gratis diner! Het winnende essay wordt ook in een speciaal uitgegeven boekje gepubliceerd."Een nieuw collectief en een nieuw geluid:
Het vroeg geplante zaadje komt al uit,
onder trams razend door de donk're nacht
ontkiemt ze op één maart; en ofschoon zacht,
groeit zij dan door - ontvouwend opdat zij
tot bloei zal komen, op de elfde Mei

Op 1 maart vieren we de ontkieming van Wijsgerig Festival DRIFT 2019. Uw collectief leidt u in in de thematiek van deze editie; de ontwerpers van Sutido presenteren hun ontwerp; Pablo Muruzabel Lamberti spreekt over hoe de wijze waarop wij naar muziek luisteren iets zegt over wat muziek is; en muziek is er van MechaCharlie, Beniamino Ferrando (Live), Bol & Boos en Momo & Max.

Toegang is gratis; drankjes zijn alleen contant te betalen

De Avond van de Filosofie

Filosofie Festival in Amsterdam! 

Beleef het beste van de Nederlandse filosofie in één avond. In samenwerking met de Maand van de Filosofie en de Rode Hoed presenteert The School of Life voor het eerst De Avond van de Filosofie. Op deze bijzondere avond komt de crème de la crème van de Nederlandse filosofie bijeen om hun grootste inzichten met jou te delen. Met argumenten, grappen en gesprekken word je uitgedaagd om alles wat je denkt te weten tussen haakjes te zetten. En op een andere manier te kijken naar de fundamentele vragen van dit moment. Verlaat de zaal weer met een berg aan nieuwe ideeën en minstens evenveel verwarring.

Datum: 30 maart
Deuren open: 19:00
Tijd: 20:00 – 22:00
Taal: Nederlands
Locatie: Rode Hoed
Early Bird Tickets: €25,-
Tickets: €35,-
Onze partnersMet welke vragen houden de beste Nederlandse filosofen van dit moment zich bezig? En wat hebben we aan hun antwoorden?

Onze sponsoren