Externe lezingen en activiteiten

Lezingen Studium Generale

Studium Generale organiseert brede, academische activiteiten, zoals lezingen, symposia, filmvertoningen en debatten. Het programma van Studium Generale is bedoeld voor studenten, medewerkers en alle andere geïnteresseerden. Onder dit kopje plaatsen we toekomstige relevante activiteiten voor filosofiestudenten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

logo-studium.png
Ga hier naar de site van Studium Generale Groningen.

8 mei | Energy Lecture: Energy Ambitions of the Chemical Industry (15.30-17.00)

We willen jullie graag uitnodigen voor een lezing van Wim Raaijen; een techniek filosoof die met een geheel eigen blik kijkt naar de energietransitie. Hoe kan de chemische industrie een rol gaan spelen in de verduurzaming van onze samenleving? Wat houdt het woord ‘duurzaam’ eigenlijk in? Betekent duurzaam dat je een product zo lang mogelijk moet gebruiken? En werkt dat dan juist innovatie niet tegen? Wim Raaijen verwijst naar een boek van Braungart en MCDonough: The Upcycle (2013). Waarin een geheel nieuwe manier van denken wordt voorgesteld. Kom ook langs in onze Energy Academy en ga met Wim Raaijen in discussie over de manier waarop we de energietransitie benaderen en wat voor plaats de chemische industrie hierin heeft. Lees meer!

 

23 mei | Energy Lecture: Wind Energy – A Regional Approach (15.00-16.30)

Waarom bestaat er zoveel goodwill voor de kleine windmolens van EAZ Wind? Waarom is het zo belangrijk om mensen te betrekken bij het proces van verduurzamen? De windenergie sector blijft groeien en daardoor verandert ons landschap, hoe veranderen wij zelf mee? Jullie zijn uitgenodigd om hierover in discussie te gaan met Chris Zuidema (RuG) en Timo Spijkerboer (EAZ Wind). Laten we samen eens kijken wat het NIMBY effect nu eigenlijk is en wanneer dit is ontstaan. Lees meer!

 

24 mei | Energy Debate: The Role of Nuclear Energy (15.00-17.00)

Is er een rol weg gelegd voor kernenergie in onze toekomstige energiemix? Publieke acceptatie is hierin een belangrijke factor; men heeft bepaalde percepties van kernenergie en die zijn niet altijd positief. Maar passen deze percepties wel bij de huidige ontwikkelingen op het gebied van kernenergie? Wordt het tijd om met een schone lei te beginnen en nieuwe innovaties in de kernenergie sector een kans te geven? Of past kernenergie gewoonweg niet in het plaatje van onze toekomstige energiemix en moeten wij ons concentreren op wind- en zonne-energie? Wie mag hier eigenlijk over beslissen en waarom? Genoeg vragen om een helder debat te voeren met sprekers vanuit België, Duitsland en Nederland.  Binnenkort meer informatie op onze eventpage!

 

5 juni | Energy Masterclass: Sharing Energy in a Local Smart Grid (14.00-17.00)

In interdisciplinaire groepen nadenken over de energiemarkt van de toekomst? Stel je voor: energie verhandelen met je buurman. Ieder huis wekt zijn eigen energie op en als jij minder verbruikt heb jij meer om te verkopen. Zou dit het beeld kunnen zijn van de toekomstige energiemarkt? Welke voor- en nadelen komen hierbij kijken en wat voor ethische vraagstukken schuilen hierachter?  In hoeverre moet je energie privatiseren, werkt dit sociale ongelijkheid in de hand? Denk mee aan de case study die Marro Mijnans van Envitron zal presenteren. Lees meer!