Externe lezingen en activiteiten

EXTERNE LEZINGEN

Welkom op dit deel van de site. Je kan hier allerlei leuke evenementen vinden die met filosofie te maken hebben. Bovenaan plaats ik altijd het programma van Studium Generale, daarna komen er verschillende evenementen die plaats vinden in verschillende plekken in Nederlanden en over allerlei onderwerpen gaan. Neem een kijkje! 

Lezingen Studium Generale

Studium Generale organiseert brede, academische activiteiten, zoals lezingen, symposia, filmvertoningen en debatten. Het programma van Studium Generale is bedoeld voor studenten, medewerkers en alle andere geïnteresseerden. Onder dit kopje plaatsen we toekomstige relevante activiteiten voor filosofiestudenten.


logo-studium.png
Ga hier naar de site van Studium Generale Groningen.

CLASH CONTEXT

Tinkebell, Nick Verstand, Johan Kolsteeg, Iris Sommer e.v.a.

Datum: 

Zondag 7 april 2019 - 12:00

Locatie: 

Grand Theatre, Grote Markt 35, Groningen

Tickets: 

€11 voor Clash Context / €27,50 voor het complete festival Clash XXL

Wat gebeurt er in je hoofd als je naar kunst kijkt? Wie bepaalt eigenlijk nog wat kunst is? Op de tweede dag van Clash XXL Festival, een nieuw festival voor kunst en muziek, gaan we de diepte in met Clash Context. Een dag vol kunst, panels en discussies.


BEYOND HIP HOP

Rich Medina

Datum: 

Maandag 8 april 2019 - 20:00

Locatie: 

Vera, Oosterstraat 44, Groningen

Tickets: 

€4,- via Vera Groningen

DJ, producer and lecturer Rich Medina will give a follow-up on his previous lecture Hip Hop Origins. He'll continue his story on hip hop’s impact on challenging issues in society.


Science Dinner

ENTERING PERSPECTIVES

Mohamed Yusuf Boss, Dimitry Kochenov, Maria Ioannou and others

Datum: 

Maandag 15 april 2019 - 18:00

Locatie: 

Grand Theatre, Grote Markt 35, Groningen

Tickets: 

€20 / €15,- for students and with SG-card

Dinner with surprising tastes, thought-provoking ideas and artistic interventions.


Nieuw Licht 2019

RIJKDOM

Ingrid Robeyns, corefrent: Boudewijn de Bruin

Datum: 

Dinsdag 16 april 2019 - 20:00

Locatie: 

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tickets: 

€7,50 / €5,- voor studenten en SG-kortingspashouders

Is het erg dat sommige mensen enorm veel geld hebben en de inkomensverschillen wereldwijd groeien? Volgens econoom en filosoof Ingrid Robeyns wel. Zij stelt in haar Nieuw Licht-essay dat die extremen desastreus zijn voor mens en maatschappij.


KINDEREN? DAT KOMT WEL

Stine Jensen, Gert Stulp, Annemieke Hoek, Larissa Pans

Datum: 

Woensdag 17 april 2019 - 20:00

Locatie: 

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tickets: 

€4,- / €2,- met SG-kortingspas / gratis voor studenten

Werk vinden, carrière maken, een huis kopen…  voor jongvolwassenen heeft het plannen van het gezinsleven vaak geen prioriteit. De biologische klok tikt door, maar de medische vooruitgang biedt nog perspectief, toch?


Echoes of Conflict: War and Family

DOCUMENTARY MAKING THROUGH PERSONAL STORYTELLING

Marco Niemeijer

Datum: 

Donderdag 18 april 2019 - 13:00

Locatie: 

Usva, Munnekeholm, Groningen

Tickets: 

€5,- (students only)

How can you use a personal, or intimate story as an instrument to deal with a broader or universal subject? And how can exploring your motivation, and especially your own connection to the subject, can help you in making a better film?


Echoes of Conflict: War and Family

Documentary and interview with Marco Niemeijer

LITTLE ANGELS

Marco Niemeijer

Datum: 

Donderdag 18 april 2019 - 20:30

Locatie: 

Usva, Munnekeholm 10, Groningen

Tickets: 

Free admission with ticket

In the daily life of 68 year-old Tascha in New York, her deceased mother Enny is still conspicuously present. The death of Enny's first two daughters, 70 years earlier at Auschwitz, seems to make a painful and unbreakable link between Enny and Tascha.


Documentaire met nagesprek

MAN MADE

Datum: 

Dinsdag 23 april 2019 - 20:30

Locatie: 

Usva, Munnekeholm 10, Groningen

Tickets: 

€4,-/€3,- met SG-kortingspas en voor studenten

In de twintigste eeuw hebben feministen de vrijheid bevochten voor de vrouw, en daarmee haar emancipatie. Is het nu tijd voor mannenemancipatie, voor de bevrijding van de man? Als het aan Sunny Bergman ligt wel.


RISICOLOZE WILDERNIS

Martin Drenthen

Datum: 

Woensdag 24 april 2019 - 20:00

Locatie: 

Universiteitsmuseum, Oude Kijk in 't Jatstraat 7a, Groningen

Tickets: 

€4,- / €2,- met SG-kortingspas / gratis voor studenten

Het is een feit: de wolf heeft zich gevestigd in Nederland. Uit DNA-onderzoek van gevonden uitwerpselen blijkt dat vrouwtjeswolf ‘GW998f’ ongeveer een half jaar op de Veluwe leeft, de definitie van een gevestigde wolf. Dit meldde de Provincie Gelderland.

7 APRIL UTRECHTSE DAG VAN DE FILOSOFIE 

Tijdens deze dag verrijken filosofen uit Utrecht en daarbuiten je met inzichten om je wereldbeeld te ordenen of juist overhoop te gooien.

“Een leven dat niet onderzocht is, is het niet waard om te leven”, stelde Socrates. Wie je bent, wat goed is of waar, zijn vragen die je niet kunt beantwoorden zonder de onderliggende aannames te onderzoeken. Wat is dat ‘ik’ waarover men spreekt? Hoe rechtvaardig je wat goed of fout is? Heb je toegang tot de waarheid, als die al bestaat? En hoe ziet die er dan uit?

PROGRAMMA

Tijdens deze dag verrijken filosofen uit Utrecht en daarbuiten je met inzichten om je wereldbeeld te ordenen of juist overhoop te gooien. Met lezingen en gesprekken over liefde en identiteit, politiek en morele vooruitgang. Of maak een filosofische wandeling en bekijk de stad eens van een andere kant. Check de utrechtsedagvandefilosofie.nl voor het programma.

UITVERKOCHT

: In 5 uur tijd is de Utrechtse Dag van de Filosofie uitverkocht. Voor de achter-het-net-vissers: soms worden reeds 'gekochte' kaarten teruggegeven. Schrijf je daarom in voor de wachtlijst op de ticketsite.

JOT zoekt tafelhosts


Op vrijdag 7 juni 2019 komt een droom uit: de allereerste JongerenTop (JOT.) in Groningen. 1000 jongeren van middelbare scholen uit het aardbevingsgebied komen bij elkaar om in één ochtend met elkaar te bepalen hoe zij de toekomst van de regio zien. Dit doen zij door het volgen van workshops zoals theater maken, liedjes schrijven, gamen maar ook door in gesprek te gaan.

Hoe werkt het?

Tijdens de dag gaan we in verschillende rondes met elkaar in gesprek, volgens de principes van de dialoog. Er zijn 100 tafels en aan elke tafel zitten 5 jongeren. In de eerste ronde worden de thema’s bepaald, in de ronde daarna worden de thema’s verder uitgewerkt. De 1000 jongeren worden dus gesplitst in twee groepen van 500. Naast de 500 jongeren per ronde, zijn er 100 tafelhosts aanwezig. Zij hebben als functie om de dialoog te hosten.

JOT. zoekt tafelhosts!

Een constructieve dialoog heeft namelijk wel een beetje hulp nodig. Daarvoor moet soms een beetje bijgestuurd worden en een andere keer weer wat extra geprikkeld worden. Maar, je weet ook goed in te schatten wanneer het gesprek goed loopt en je rol tot een minimum beperkt kan worden. Daarom hebben we jou nodig als tafelhost!

Jij,

  • weet op een natuurlijke manier de verantwoordelijkheden bij de groep neer te leggen en je eigen rol tot een minimum te beperken;
  • bent procesbegeleider die de dialoog faciliteert;
  • kunt gericht en objectief luisteren;
  • let goed op of iedereen enigszins gelijkwaardig aan bod komt;
  • enthousiasmeert deelnemers om gedachten te uiten en op te schrijven;
  • signaleert emoties en kunt deze benoemen en duiden: dit betekent schakelen tussen inhoud en proces.

Wat bieden JOT?

  • Een prachtige kans om bij te dragen aan vernieuwende democratie;
  • Een grote uitbreiding van je netwerk met vele andere maatschappelijk betrokken Noorderlingen;
  • Een onvergetelijke dag!
  • Meedoen met een uniek evenement!

Doe je mee?

Op de website staat nog meer informatie over de JongerenTop. Nog vragen? Neem dan contact op met Marian van Voorn (marian@jongerentopgroningen.nl).
Of meld je direct aan via de volgende link: https://forms.gle/LRk7d5u2fAMAydVi7
We zien je aanmelding graag tegemoet.

En reserveer alvast in je agenda:
8 mei 16.30 – 18.00 uur
of
13 mei 19.30 – 21.00 uur

Je hoeft maar bij één van beide bijeenkomsten aanwezig te zijn. Tijdens deze bijeenkomsten briefen we je over het hoe en wat van de JongerenTop en wat jouw rol hierin is.

En uiteraard 7 juni – de JongerenTop!


Het  JOT. Festival  is van 9.00 – 13.30 uur. We vragen je om om 8.30 uur aanwezig te zijn, zodat we je de laatste updates kunnen geven.

DRIFT | Het zijn en de dingen 
11 mei in Amsterdam: Wijsgerig Festival DRIFT


Beschrijving: We dwarrelen tussen de bladeren; zo hoog dat we de grond uit het zicht zijn verloren. Het bladerdak, waarin we ons begeven, is gegroeid uit vertakkingen van vertakkingen. Vertakkingen die, via de stam, aan de kiem zijn ontsproten. Het is tijd om af te dalen naar de wortels, en terug te keren naar waar we ooit zijn begonnen. Daar aangekomen zullen we – dieper dan de worm – de bodem omwoelen om nieuwe zaadjes te planten, of om via een sterker gegroeide stam naar dezelfde bladeren terug te keren.

Daal met ons af, en geef je over aan
Het ongemak en de grillen, van het zijn en de dingen

LEZINGEN
Alain Badiou met interview door Dolf van der Schoot | Trudy Dehue | Lisa Doeland | Jan Flameling | Annemie Halsema | Joel David Hamkins | Arjen Kleinherenbrink | Fred Muller | Paul Ziche

Tickets: www.festivaldrift.nl
Regulier: €12,-
Studenten: €9,-
Toegankelijkheidskaartje: €5,-

Onze sponsoren